Półkruche ciasto z mandarynkami
Ciasto;
3 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła o temperaturze pokojowej
5 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego ze skórką pomarańczową
szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól, żółtka i masło, wszystko zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części, jedną mniejszą, a drugą większą.
Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki o wym. 25 x 30 cm, i nakłuć widelcem.
Następnie blaszkę z ciastem włożyć do lodówki.
Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodatkowo przygotować;
2 puszki mandarynek
Beza;
5 białek
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 budyń bez cukru ( użyłam malinowy )
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypać partiami cukier.
Na końcu wsypać budyń i delikatnie wymieszać.
Wykonanie;
Na surowy spód nakłutego ciasta wyłożyć bezę.
Na bezie rozłożyć odsączone mandarynki i posypać tartym ciastem.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 – 40 minut ( grzanie górne i dolne )