Półkruche ciasto z mandarynkami

Ciasto;

3 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła o temperaturze pokojowej

5 żółtek

2 łyżeczki cukru waniliowego ze skórką pomarańczową

szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól, żółtka i masło, wszystko zagnieść.

Ciasto podzielić na 2 nierówne części, jedną mniejszą, a drugą większą.

Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki o wym. 25 x 30 cm, i nakłuć widelcem.

Następnie blaszkę z ciastem włożyć do lodówki.

Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na 1 godzinę, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 

Dodatkowo przygotować;

2 puszki mandarynek

 

Beza;

5 białek

szczypta soli

0,5 szklanki cukru

1 budyń bez cukru ( użyłam malinowy )

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypać partiami cukier.

Na końcu wsypać budyń i delikatnie wymieszać.

 

Wykonanie;

Na surowy spód nakłutego ciasta wyłożyć bezę.

Na bezie rozłożyć odsączone mandarynki i posypać tartym ciastem.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 – 40 minut ( grzanie górne i dolne )