Sałatka śledziowa po cygańsku

400 g solonych śledzi

Sos;

3 średnie ogórki konserwowe

1 duża cebula

5 łyżek ketchupu

2 łyżeczki musztardy

2 ( lub 3 ) łyżki oleju

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

duża szczypta cukru

 

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, następnie wysuszyć i pokroić na około 1 cm kawałki.

Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki, następnie wszystko wymieszać i połączyć ze śledziami.

Sałatkę odstawić do lodówki na parę godzin.

 

 

Polecam również inne dania ze śledzi

Hekele, śląska sałatka śledziowa

Sałatka z marynowanych śledzi, jak czeski rybi salat

Śledzie ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim

Śledzie w oleju z warzywami

Śledzie marynowane w galarecie

Śledzie w sosie musztardowym

Tatar ze śledzia solonego