Sałatka śledziowa po cygańsku
400 g solonych śledzi
Sos;
3 średnie ogórki konserwowe
1 duża cebula
5 łyżek ketchupu
2 łyżeczki musztardy
2 ( lub 3 ) łyżki oleju
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
duża szczypta cukru
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, następnie wysuszyć i pokroić na około 1 cm kawałki.
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki, następnie wszystko wymieszać i połączyć ze śledziami.
Sałatkę odstawić do lodówki na parę godzin.
Polecam również inne dania ze śledzi
Hekele, śląska sałatka śledziowa
Sałatka z marynowanych śledzi, jak czeski rybi salat
Śledzie ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim
Śledzie marynowane w galarecie