Ciasto z musem bananowo kajmakowym

Ciasto z musem bananowo-karmelowym5

 

Spód.
3 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do piecznia i wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym,wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,około 10-13 minut.

Mus z bananami;
2 śnieżki
3 rozgniecione banany
5 płaskich łyżeczek żelatyny.
Żelatyną zalać 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić.
Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu, dodać utarte banany i letnią żelatynę, następnie wszystko wymieszać.

(Śnieżki można zamienić na 400 ml śmietany kremowej dodając jedną łyżeczkę żelatyny mniej)

Mus kajmakowy;
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
400 ml śmietany kremowej 30%
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatyną zalać 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić.
Ubić kremówkę, następnie do ubitej śmietany dodawać po jednej łyżce masy krówkowej (nie odwrotnie!),na końcu wlać letnią żelatynę i wymieszać.

Na upieczony biszkopt wlać najpierw masę z bananami, potem położyć masę kaimakową..
Ozdobić rozpuszczoną czekoladą.