Ciasto z musem bananowo-karmelowym

Ciasto z musem bananowo-karmelowym5

 

Spód.
3 duże jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym (około 8-10 minut),wsypać przesiane mąki z proszkiem do piecznia
Dno tortownicy o średnicy 29 cm wyłożyć papierem pergaminowym,wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,około 10-13 minut.

Mus z bananami;
2 śnieżki
3 utarte banany
5 płaskich łyżeczek żelatyny.
Żelatyną zalać 1/3 szklanki zimnej wody,gdy napęcznieje rozpuścić.
Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu,dodać utarte banany i letnią żelatynę,wymieszać.

(Śnieżki można zamienić na 400 ml śmietany kremowej dodając jedną łyżeczkę żelatyny mniej)

Mus karmelowy;
1 puszka masy krówkowej(400ml)
400 ml śmietany kremowej 30%
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Żelatyną zalać 1/3 szklanki zimnej wody,gdy napęcznieje rozpuścić.
Ubić kremówkę,po czy dodawać po jednej łyżce masy krówkowej (nie odwrotnie!),na końcu wlać letnią żelatynę,wymieszać.

Na upieczony biszkopt wlać najpierw masę z bananami,potem położyć masę karmelową.
Ozdobić rozpuszczoną czekoladą.

Zamiast ciasta biszkoptowego można zrobić spód z rozwałkowanych sucharków (300-400g) wymieszanymi z dowolnym kremem czekoladowym typu nutella(400g)
Lub na bazie rozwałkowanych herbatników(300g)z rozpuszczonym masłem(niecałe 150g)