Placek drożdżowy z cynamonem bez wyrabiania
2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml )
150 ml ciepłego mleka
1 torebka drożdży instant ( 7 g )
2 średnie jajka
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
3 łyżki oleju
Do garnka wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól, rozbełtane jajka i olej, na końcu wlać ciepłe mleko i wszystko wymieszać.
Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę o średnicy 26 cm
Następnie ciasto w formie odstawić jeszcze na 15 minut, po czym posypać zimną kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Kruszonka;
100 g mąki
50 g drobnego cukru
50 g masła o temperaturze pokojowej
Do miski wsypać mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło.
Wszystko ucierać palcami aż powstaną okruchy i schłodzić w lodówce.
Polecam również;
Proste i szybkie racuchy drożdżowe, smażone na niewielkiej ilości oleju.
Racuchy drożdżowe z piekarnika, bez smażenia.