Placek drożdżowy z cynamonem bez wyrabiania

2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml )

150 ml ciepłego mleka

1 torebka drożdży instant ( 7 g )

2 średnie jajka

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

3 łyżki oleju

 

Do garnka wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sól, rozbełtane jajka i olej, na końcu wlać ciepłe mleko i wszystko wymieszać.

Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę o średnicy 26 cm

Następnie ciasto w formie odstawić jeszcze na 15 minut, po czym posypać zimną kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Kruszonka;

100 g mąki

50 g drobnego cukru

50 g masła o temperaturze pokojowej

Do miski wsypać mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło.

Wszystko ucierać palcami aż powstaną okruchy i schłodzić w lodówce.

 

Polecam również;

Proste i szybkie racuchy drożdżowe, smażone na niewielkiej ilości oleju.

Racuchy drożdżowe z piekarnika, bez smażenia.