Kantyczka

Kantyczka 1

 

Ciasto jest jak babka

250 g margaryny( o temperaturze pokojowej)
7 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do piecznia
0,5 szklanki mleka
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
2 łyżki kokosu (lub suchego maku)
2 łyżki mielonych orzechów (lub migdałów)
200 g podłużnych biszkoptów (ew. nieco mniej okrągłych)
1 słoiczek ulubionego dżemu

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz mleko.
Na końcu dodać ubitą pianę ze szczypta soli,wymieszać i podzielić na 3 części.
Do jednej dać kawę,do drugiej kokos,do trzeciej orzechy.

Formę 21 X 33 wysmarować i oprószyć bułką tartą.
Na dno blachy wykładamy część ciasta o dowolnym smaku,na to dajemy biszkopty,potem wykładamy utarty dżem,następnie kładziemy ciasto o dowolnym smaku i znowu ciasto.
Piec 180 st. około 40-45 minut.

Kantyczka 3

Po upieczeniu polać lukrem lub polewą czekoladową.

Przez pomyłkę dżem położony jest na dolnym cieście,czego nie polecam bo placek robi się mokry i trudno go wyjąć.