Ciasto serowo kajmakowe

Ciasto jest bez dodatku kremówki, można je zrobić również bez pieczenia, układając na spód około 180 g kakaowych herbatników.

Dodatkowo przygotować;

50 g kakaowych pokruszonych herbatników

Ciasto;

3 duże jajka

4 kopiaste łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

( proszek do pieczenia nie jest konieczny )

 

Całe jajka ubić ze szczyptą soli oraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno ) o wymiarach 36 x 25 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 10 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa serowa;

600 g sera z wiaderka

4 kopiaste łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego ( szklanka 250 ml )

4 łyżeczki żelatyny ( 20 g )

0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Ser krótko wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Zimne mleko ubić na puszystą masę, następnie dodać do sera i delikatnie wymieszać, wlewając letnią żelatynę.

Masę wlać na wystudzony biszkopt.

 

Masa kajmakowa;

400 g masy kajmakowej

1 szklanka zimnego mleka niesłodzonego

3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )

0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić.

Masę kajmakową wymieszać mikserem, po czym wlać letnią żelatynę i odstawić aż kajmak zacznie tężeć, wtedy dodać ubite na puszystą masę mleko zagęszczone i delikatnie wszystko wymieszać.

Tężejąca masę wlać warstwę serową i posypać pokruszonymi kakaowymi herbatnikami.

Całość odstawić do lodówki na parę godzin.