Ciasto serowo kajmakowe
Ciasto jest bez dodatku kremówki, można je zrobić również bez pieczenia, układając na spód około 180 g kakaowych herbatników.
Dodatkowo przygotować;
50 g kakaowych pokruszonych herbatników
Ciasto;
3 duże jajka
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
( proszek do pieczenia nie jest konieczny )
Całe jajka ubić ze szczyptą soli oraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno ) o wymiarach 36 x 25 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 10 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa serowa;
600 g sera z wiaderka
4 kopiaste łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego ( szklanka 250 ml )
4 łyżeczki żelatyny ( 20 g )
0,5 szklanki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Ser krótko wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Zimne mleko ubić na puszystą masę, następnie dodać do sera i delikatnie wymieszać, wlewając letnią żelatynę.
Masę wlać na wystudzony biszkopt.
Masa kajmakowa;
400 g masy kajmakowej
1 szklanka zimnego mleka niesłodzonego
3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )
0,5 szklanki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić.
Masę kajmakową wymieszać mikserem, po czym wlać letnią żelatynę i odstawić aż kajmak zacznie tężeć, wtedy dodać ubite na puszystą masę mleko zagęszczone i delikatnie wszystko wymieszać.
Tężejąca masę wlać warstwę serową i posypać pokruszonymi kakaowymi herbatnikami.
Całość odstawić do lodówki na parę godzin.