Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami typu amaretti
Trzeba upiec 2 spody migdałowe
Na jeden spód migdałowy potrzeba;
4 jajka ( rozmiar L)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki mąki tortowej ( 75 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g )
100 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przesianą mąkę tortową wymieszać z mąka ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi migdałami.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wysypać wymieszane sypkie składniki i delikatnie wymieszać.
Na dno blaszki o wymiarach 36 x 26 cm położyć papier pergaminowy, po czym wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec 15 minut ( grzanie górne i dolne )
( Do górnego spodu dodałam jeszcze 2 łyżki pokruszonych ciasteczek, ale nie jest to konieczne )
Krem budyniowy z dodatkiem ciasteczek amaretti ;
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
700 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
ziarenka z jednej małej laski wanilii
4 łyżki cukru
200 masła
100 g pokruszonych ciasteczek amaretti
Kilka kropel olejku migdałowego
W połowie szklanki mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wanilii, po czym ugotować gęsty budyń, następnie na gorący budyń położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem tak długo aż będzie białe i puszyste, następnie dodawać porcjami zimny budyń. Na końcu dodać parę kropel olejku migdałowego oraz pokruszone ciasteczka i delikatnie wszystko mieszać.
Do nasączenia blatów migdałowych potrzeba;
0,5 szklanki lekko posłodzonej herbaty
3 łyżki likieru migdałowego
Polewa;
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek zimnego mleka
0,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać mlekiem, dodać połamaną czekoladę, następnie wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do posypania ciasta potrzeba;
70 g płatków migdałowych
Płatki lekko zrumienić na gorącej i suchej patelni.
Wykonanie;
Każdy upieczony spód nasączyć wystudzoną herbatą z likierem.
Następnie na jeden spód wyłożyć krem, przykryć drugim spodem.
Górę polać letnią polewą i posypać uprażonymi i wystudzonymi płatkami migdałowymi.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na parę godzin.
Tutaj mam podany przepis na ;
Tort z masą orzechową i czekoladową oraz marcepanem
Orzechowiec arachidowy z ganache
Tort z masą z czekolady i chałwy
Orzeźwiający tort jogurtowo śmietanowy z ananasem