Harataniec

Harataniec1

 

4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo przygotować;
1,5 łyżki kakao
mały słoiczek dżemu lub marmolady

Margarynę posiekać z mąką dodać pozostałe składniki(oprócz kakao),zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części.
2 części zagnieść z kakao,podzielić na połowę i włożyć do zamrażalnika na 1 h.
Pozostałą 1 część ciasta zagnieść i wylepić dno wysmarowanej blaszki,wyłożyć dżem
Na dżem (tarką o dużych oczkach) zetrzeć 1 część kakaowego ciasta,położyć masę serową.
Na ser położyć pianę i ponownie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 50-55 minut.

Masa serowa
1 kg mielonego twarogu
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 budyń waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać ser i budyń,wymieszać.

Piana;
7 białek
2-4 łyżki cukru
1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,na końcu wsypać kisiel.