Galareta warzywna z kurczakiem

Przepis na 2 keksówki o wym. 32 x 11 cm.

4 ćwiartki kurczaka

2 marchewki

włoszczyzna do rosołu

1 łyżeczka ziaren pieprzu

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

sól

pieprz mielony

50 g żelatyny

 

Dodatkowo;

200 g drobno pokrojonego ogórka konserwowego

200 g pokrojonych pieczarek marynowanych

100 g pokrojonej cebulki marynowanej

200 g groszku zielonego konserwowego

200 g ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki ( lub użyć ze słoiczka )

 

Ćwiartki ugotować posolonej wodzie z marchewką, włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liściem laurowym.

Po ugotowaniu mięso obrać ze skóry i kości, po czym pokroić na drobno.

2 litry gorącego rosołu przecedzić, wsypać żelatynę, doprawić mielonym pieprzem i solą, wszystko wymieszać aż żelatyna się rozpuści.

Do obranego mięsa dodać marchewkę, ogórki, pieczarki, cebulkę i groszek.

Wszystko wymieszać i włożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą ( wcześniej na spód można położyć natkę pietruszki )

Całość zalać letnim ( lub zimnym) rosołem z żelatyną i włożyć na kilka godzin do lodówki.