Galareta warzywna z kurczakiem
Przepis na 2 keksówki o wym. 32 x 11 cm.
4 ćwiartki kurczaka
2 marchewki
włoszczyzna do rosołu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
50 g żelatyny
Dodatkowo;
200 g drobno pokrojonego ogórka konserwowego
200 g pokrojonych pieczarek marynowanych
100 g pokrojonej cebulki marynowanej
200 g groszku zielonego konserwowego
200 g ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki ( lub użyć ze słoiczka )
Ćwiartki ugotować posolonej wodzie z marchewką, włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, liściem laurowym.
Po ugotowaniu mięso obrać ze skóry i kości, po czym pokroić na drobno.
2 litry gorącego rosołu przecedzić, wsypać żelatynę, doprawić mielonym pieprzem i solą, wszystko wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
Do obranego mięsa dodać marchewkę, ogórki, pieczarki, cebulkę i groszek.
Wszystko wymieszać i włożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą ( wcześniej na spód można położyć natkę pietruszki )
Całość zalać letnim ( lub zimnym) rosołem z żelatyną i włożyć na kilka godzin do lodówki.