Racuchy grysikowe z jagodami lub warzywami

Racuchy można również zrobić na słono, z warzywami. Wtedy zamiast cukru waniliowego dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, oraz kopiastą szklankę posiekanych dowolnych warzyw np. surową paprykę, szczypiorek, kukurydzę lub groszek z puszki, wtedy najlepiej smakują polane sosem grzybowym.

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

 

Ciasto;

2 szklanki kaszy manny

1,5 szklanki zimnego mleka ( może być ciut więcej )

4 łyżeczki cukru waniliowego

4 średnie jajka

4 łyżki oleju

szczypta soli

1 szklanka jagód

 

Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na 0,5 godziny.

Po tym czasie dodać żółtka, olej, cukier, i wszystko wymieszać.

Następnie dodać ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.

Ponownie całość delikatnie wymieszać, wsypując na końcu jagody.

Patelnię o nieprzywierającej powłoce przed pierwszym smażeniem wysmarować odrobiną oleju ( potem już nie ma takiej potrzeby )

Następnie na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron ( około 2 minuty z każdej strony )

Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, lub polane syropem klonowym.