Racuchy grysikowe z jagodami lub warzywami
Racuchy można również zrobić na słono, z warzywami. Wtedy zamiast cukru waniliowego dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, oraz kopiastą szklankę posiekanych dowolnych warzyw np. surową paprykę, szczypiorek, kukurydzę lub groszek z puszki, wtedy najlepiej smakują polane sosem grzybowym.
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Ciasto;
2 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki zimnego mleka ( może być ciut więcej )
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 średnie jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli
1 szklanka jagód
Kaszę manną zalać mlekiem i odstawić na 0,5 godziny.
Po tym czasie dodać żółtka, olej, cukier, i wszystko wymieszać.
Następnie dodać ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.
Ponownie całość delikatnie wymieszać, wsypując na końcu jagody.
Patelnię o nieprzywierającej powłoce przed pierwszym smażeniem wysmarować odrobiną oleju ( potem już nie ma takiej potrzeby )
Następnie na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron ( około 2 minuty z każdej strony )
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, lub polane syropem klonowym.