Owocowa panna cotta

Owocowa Panna Cotta

 

300-400 g mrożonych malin ewentualnie truskawek (lub świeżych)
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
400 ml śmietany kremowej 30%
500 ml mleka
6 łyżeczek żelatyny (30 g)
4 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru


Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody.
Mrożone owoce ułożyć w bardzo dużej keksówce, zalać galaretką i odstawić do stężenia.
Żelatynę zalać większą połową szklanki zimnego mleka, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić na małym płomieniu (nie dopuszając do zagotowania)
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wlać resztę zimnego mleka i letnią żelatynę, wszystko dokładnie zmiksować.
Masę mleczną wlać na stężałą galaretkę, odstawić do lodówki na parę godzin.
Przed podaniem formę zanurzyć na moment w ciepłej wodzie i przewrócić do góry dnem.
Proponuję podawać na musie owocowym

Owocowa Panna Cotta5

Deser efektowniej wygląda zrobiony w filiżankach.