Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim1

 

600 g świeżego fileta z łososia
2 opakowania ciasta francuskiego
1 kg świeżego szpinaku (lub 2 paczki mrożonego)
200 g sera feta
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 cytryna

Filet pokroić na dowolne kawałki,posolić,opruszyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny,po czym odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Szpinak poddusić na maśle,lekko posolić (nie za dużo bo ser jest słony)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową
Dusić aż do wyparowania wody,lekko ostudzić po czym dodać i pokrojony w kostkę ser feta,wymieszać.
Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć kwadraty lub prostokąty.
Na każdym kwadracie bliżej krawędzi (zostawiając 1,5 cm. brzegi) położyć porcję zimnego szpinaku,na to kawałek łososia

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim5
Następnie delikatnie przykryć go dłuższym końcem ciasta.
Brzegi lekko docisnąć widelcem,po czym również widelcem gęsto nakłuć górę ciasta
Piec na papierze pergaminowym w nagrzanym piekarniku do 180 st.około 25 minut.

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim6