Bomba z owocami i masą jogurtową

Bomba z owocami i masą jogurtową

 

Tym którzy chcieli by to ciasto zrobić,a nie lubią piec rolad, proponuję kupić dwie gotowe.

Ciasto na roladę
4 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, po czym połączyć z żółtkami i przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia.
Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem, rozprowadzić ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piec około 8-10 min w nagrzanym do 180 st. C piekarniku
Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć biszkopt razem ze ściereczką w roladę.

Masa śmietanowa;
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, dodać letnią żelatynę.
Roladę odwinąć,posmarować masą śmietankową,ponownie zawinąć,odstawić w chłodne miejsce.
Roladę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki i ułożyć w misce wyłożonej folią spożywczą.

Masa jogurtowa;
600 ml gęstego jogurtu
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 galaretki cytrynowe.
300 g miękkich świeżych owoców (lub z puszki)

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, ostudzić.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę z cukrem wanilinowym i wymieszać.
Do masy jogurtowej wlać gęstniejącą galaretkę, wsypać owoce, wymieszać i wlać do miski wyłożonej roladą biszkoptową.
Na górze ułożyć resztę pokrojonych plastrów rolady, po czym odstawić całość do lodówki na parę godzin.