Kiwi w galaretce z masą jogurtową na biszkopcie

Ciasto;

4 jajka

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

4 kopiaste łyżki mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia.

Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut

 

Warstwa dolna – kawałki kiwi w galaretce:

750 g owoców kiwi

3 zielone galaretki

1 litr wody

Kiwi obrać i pokroić na małe kawałeczki, następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.

Całość gotować 4-5 minut, po tym czasie garnek ściągnąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać aż galaretki dokładnie się rozpuszczą, następnie odstawić w chłodne miejsce aż będę tężeć, po czym wlać na biszkopt.

 

Masa jogurtowa;

800 g gęstego jogurtu

2 łyżki cukru pudru

200 ml śmietany kremówki 30%

2 zielone galaretki ( użyłam agrestowe )

250 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zgęstnieją.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, a śmietanę ubić na sztywno.

Następnie go jogurtu dodać ubitą śmietanę i gęstniejące galaretki.

Wszystko wymieszać i wlać na całkowicie stężałą galaretkę z kawałkami kiwi.

 

Warstwa górna – zmiksowane kiwi z galaretką

250 g kiwi

250 ml wody

1 zielona galaretka ( o smaku agrestowym )

Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki, następnie gotować 4-5 minut.

Po tym czasie zdjąć z ognia i gorące zmiksować blenderem, następnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Cienką warstwę gęstniejącej galaretki wlać na masę jogurtową i wstawić do lodówki na parę godzin.

Górę ozdobić rozetkami z bitej śmietany.