Kiwi w galaretce z masą jogurtową na biszkopcie
Ciasto jest moim autorskim pomysłem.
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia.
Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut
Warstwa dolna – kawałki kiwi w galaretce:
750 g owoców kiwi
3 zielone galaretki
1 litr wody
Kiwi obrać i pokroić na małe kawałeczki, następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Całość gotować 4-5 minut, po tym czasie garnek ściągnąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać aż galaretki dokładnie się rozpuszczą, następnie odstawić w chłodne miejsce aż będę tężeć, po czym wlać na biszkopt.
Masa jogurtowa;
800 g gęstego jogurtu
2 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30%
2 zielone galaretki ( użyłam agrestowe )
250 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zgęstnieją.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, a śmietanę ubić na sztywno.
Następnie go jogurtu dodać ubitą śmietanę i gęstniejące galaretki.
Wszystko wymieszać i wlać na całkowicie stężałą galaretkę z kawałkami kiwi.
Warstwa górna – zmiksowane kiwi z galaretką
250 g kiwi
250 ml wody
1 zielona galaretka ( o smaku agrestowym )
Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki, następnie gotować 4-5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i gorące zmiksować blenderem, następnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Cienką warstwę gęstniejącej galaretki wlać na masę jogurtową i wstawić do lodówki na parę godzin.
Górę ozdobić rozetkami z bitej śmietany.