Ciasto z jabłkami napełnionymi masą orzechową i kajmakową

11 szt małych jabłek

250 g dowolnych mielonych orzechów

1 mała puszka kajmaku

Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne na wylot.

Mielone orzechy wymieszać z taką ilością masy kajmakowej aby powstała bardzo gęsta masa.

Następnie do każdego jabłka włożyć masę i ułożyć w wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.

 

Ciasto;

4 jajka ( L)

1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml)

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek oleju ( 50 ml )

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Całe jaja ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysta masę.

Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i sok z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy między jabłka.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( do suchego patyczka )

Miałam włączone grzanie górne i dolne .

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Ważne;

Ciasto podczas pieczenia często na górze przypala, dlatego po 30 minutach pieczenia przykrywam je folią aluminiową.