Ciasto z jabłkami napełnionymi masą orzechową i kajmakową
11 szt małych jabłek
250 g dowolnych mielonych orzechów
1 mała puszka kajmaku
Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne na wylot.
Mielone orzechy wymieszać z taką ilością masy kajmakowej aby powstała bardzo gęsta masa.
Następnie do każdego jabłka włożyć masę i ułożyć w wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto;
4 jajka ( L)
1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju ( 50 ml )
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Całe jaja ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszysta masę.
Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy między jabłka.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( do suchego patyczka )
Miałam włączone grzanie górne i dolne .
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Ważne;
Ciasto podczas pieczenia często na górze przypala, dlatego po 30 minutach pieczenia przykrywam je folią aluminiową.