Gwiazda rumowo-czekoladowa

Gwiazda rumowo-czekoladowa

Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając gotowego spodu z biszkoptu.

Ciasto;
3 duże jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym dodać przesianą z proszkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Wlać do dużej tortownicy o średnicy 29 cm gdzie spód jest wyłożony papierem pergaminowym.
Piec około 10-13 minut w temp. 180 st.

Mus;
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 duże jaja (sparzone wrzątkiem)
1 płaska łyżka kakao
100 g cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać przesiane kakao oraz ostudzoną czekoladę z masłem.
Na końcu wlać letnią żelatynę i wszystko dobrze wymieszać.

Dodatkowo przygotować;
100-120 g podłużnych biszkoptów
150 ml rumu
1 łyżka gorzkiego kakao

Na upieczony biszkopt wlać czekoladowy mus.
Na górę ułożyć biszkopciki nasączone rumem.

Całość włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać gorzkim kakao.