Filet rybny pod kruszonką z krakersów
500 g fileta z ryby
2 łyżki masła ( około 70 g )
sól
0,5 cytryny
Kruszonka;
50 g krakersów ( lub słonych paluszków)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Krakersy rozwałkować we worku foliowym, następnie wymieszać z natką i pieprzem.
Rybę pokroić na kawałki, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Masło stopić i posmarować rybę., a resztę masła które zostanie wymieszać z kruszonką.
Kruszonkę wyłożyć na górę ryby, dociskając delikatnie wypukłą stroną łyżki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 15 – 20 minut, w zależności jakiej grubości jest filet.