Filet rybny pod kruszonką z krakersów

500 g fileta z ryby

2 łyżki masła ( około 70 g )

sól

0,5 cytryny

 

Kruszonka;

50 g krakersów ( lub słonych paluszków)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

Krakersy rozwałkować we worku foliowym, następnie wymieszać z natką i pieprzem.

Rybę pokroić na kawałki, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Masło stopić i posmarować rybę., a resztę masła które zostanie wymieszać z kruszonką.

Kruszonkę wyłożyć na górę ryby, dociskając delikatnie wypukłą stroną łyżki.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 15 – 20 minut, w zależności jakiej grubości jest filet.