Ciasto z kiwi

Ciasto”Kiwi”1

 

Robiąc masę na to ciasto, obawiałam się reakcji gotowanego kiwi z budyniem, ale nic takiego się nie stało, wszystko idealnie się połączyło.
Na całe ciasto wystarczy jeden kilogramowy koszyk kiwi.
Ciasto;
7 dużych jajek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, po czym wsypać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
Całość wlać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st.na około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa z kiwi;
200 ml obranych i zmiksowanych owoców kiwi (około 5 średnich sztuk)
200 ml wody
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
150 g masła

Do musu z kiwi dodać cukier oraz wlać część wody, w pozostałej wodzie rozmieszać budyń.
Gdy mus z wodą się zagotuje wlać rozmieszany budyń i mieszać aż do zagotowania, po czym wystudzić.
Następnie utrzeć masło, dodając porcjami zimny budyń.

Masa serowa.
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
300 g serka homogenizowanego
cukier puder-wg uznania
3 płaskie łyżeczki żelatyny (15 g)

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody,odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić na małym płomieniu
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, dodać serek oraz letnią żelatynę i wymieszać
Cztery łyżki masy odłożyć

Dodatkowo przygotować;
8 szt.średnich kiwi
2 galaretki zielone
Galaretkę rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić
Kiwi obrać, pokroić na 3-4 mm plasterki,po czym każdy plasterek wrzucić do wrzącej wody na około 8 sekund
(Gdy kiwi nie jest zbyt twarde proponuję użyć krajalnicę do jajek)

Wykonanie;
Biszkopt przekroić na 3 blaty
Na dolny blat wyłożyć masę z kiwi, przykryć drugim i położyć masę serową
Całość przykryć ostatnim plackiem, po czym górę cienko posmarować odłożoną masą, następnie ułożyć plastry kiwi i zalać tężejącą galaretką.

Nie dawałam cukru do masy serowej, ponieważ serek homogenizowany był o smaku waniliowym i już słodzony.