Sernik krówkowy

Sernik Krówkowy3

 

Wszystkie składniki na ciasto i masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto;
2 i 1/3 szklanki mąki
1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao
10-15 dag masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstego jogurtu (lub śmietany)

Na dno nie wysmarowanej tortownicy o średnicy 29 cm położyć papier pergaminowy, zacisnąć obręcz, po czym obciąć nadmiar wystającego papieru.
Składniki ciasta zagnieść i wylepić dno tortownicy, oraz boki do 3/4 wysokości, po czym widelcem zrobić dziury.

Masa serowa;
1 kg sera z wiaderka (lub trzykrotnie zmielonego)
5 łyżek cukru
4 jajka
1 budyń
150 ml śmietany kremówki (30%)
1 puszka masy krówkowej (460 g)

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać ser, budyń, masę krówkową oraz wlać płynną kremówkę.
Całość szybko zmiksować aż do połączenia składników, wlać do tortownicy z surowym ciastem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop.na około 60-65 minut (piekłam górną i dolną grzałką przez 25 minut, potem już tylko górną)
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik zawsze się udaje i wychodzi równy.