Chrupiące placki ziemniaczane
1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki gęstego jogurtu
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach ( lub na grubych ) następnie odcisnąć nadmiar wody.
Odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, po czym dodać rozbełtane jajka oraz jogurt.
Wszystko wymieszać ( dzięki temu ziemniaki nie będą czernieć )
Następnie dodać kaszę manną, majeranek, startą cebulę , czosnek oraz sól i pieprz.
Wodę z odciśniętych ziemniaków ostrożnie zlać, a krochmal który pozostał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.
Całość dokładnie wymieszać, następnie nabierać porcje i smażyć z obu stron na gorącym oleju.
Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym.
Polecam również ;
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą