Chrupiące placki ziemniaczane

1 kg obranych ziemniaków

2 łyżki gęstego jogurtu

2 jajka

2 łyżki kaszy manny

2 ząbki czosnku

2 duże cebule

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach ( lub na grubych ) następnie odcisnąć nadmiar wody.

Odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, po czym dodać rozbełtane jajka oraz jogurt.

Wszystko wymieszać ( dzięki temu ziemniaki nie będą czernieć )

Następnie dodać kaszę manną, majeranek, startą cebulę , czosnek oraz sól i pieprz.

Wodę z odciśniętych ziemniaków ostrożnie zlać, a krochmal który pozostał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.

Całość dokładnie wymieszać, następnie nabierać porcje i smażyć z obu stron na gorącym oleju.

Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym.