Golonka peklowane pieczone w piekarniku na kiszonej kapuście

4 przednie golonka ( każda około 0,5 kg )

1 łyżeczka słodkiej papryki

Zalewa;

1 litr wody

2 łyżki soli

2 łyżeczki soli peklującej

5 lulek ziela angielskiego

2 połamane liście laurowe

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

4 ząbki czosnku( pokrojonego w plasterki )

 

Wszystko zagotować, wystudzić, po czym włożyć do zalewy oczyszczone golonka.

Całość odstawić na 2 dni w chłodne miejsce ( obracając co 12 godzin )

Po tym czasie golonka wyjąć i umyć.

 

Dodatkowo przygotować ;

1 kg kapusty kiszonej z marchewką

2 cebule

2 połamane liście laurowe

1 płaska łyżeczka kminku

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

4 kulki ziela angielskiego

150 ml wody

Kapustę przesiekać, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałe przyprawy.

Wszystko wymieszać i ułożyć w blaszce lub żaroodpornym naczyniu

Następnie do blaszki wlać wodę, po czym ułożyć zapeklowane golonka i posypać słodka papryką.

Całość bez przykrycia włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 ° C

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową ( lub pokrywką )

Włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 2,5 godziny ( grzanie górne i dolne )

 

Tutaj mam podany przepis na;

Golonka z piekarnika po bawarsku, bez soli peklującej

Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście