Golonka peklowane pieczone w piekarniku na kiszonej kapuście
4 przednie golonka ( każda około 0,5 kg )
1 łyżeczka słodkiej papryki
Zalewa;
1 litr wody
2 łyżki soli
2 łyżeczki soli peklującej
5 lulek ziela angielskiego
2 połamane liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
4 ząbki czosnku( pokrojonego w plasterki )
Wszystko zagotować, wystudzić, po czym włożyć do zalewy oczyszczone golonka.
Całość odstawić na 2 dni w chłodne miejsce ( obracając co 12 godzin )
Po tym czasie golonka wyjąć i umyć.
Dodatkowo przygotować ;
1 kg kapusty kiszonej z marchewką
2 cebule
2 połamane liście laurowe
1 płaska łyżeczka kminku
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
150 ml wody
Kapustę przesiekać, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałe przyprawy.
Wszystko wymieszać i ułożyć w blaszce lub żaroodpornym naczyniu
Następnie do blaszki wlać wodę, po czym ułożyć zapeklowane golonka i posypać słodka papryką.
Całość bez przykrycia włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 ° C
Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową ( lub pokrywką )
Włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 2,5 godziny ( grzanie górne i dolne )
Tutaj mam podany przepis na;
Golonka z piekarnika po bawarsku, bez soli peklującej
Golonka bez skóry i kości w aromatycznej kapuście