Rogaliki drożdżowe z serem

0,5 kg mąki

5 dag drożdży

1 jajko

0,5 szklanki cukru

¾ szklanki mleka

¼ szklanki rozpuszczonego masła

szczypta soli


Połowę mleka podgrzać z cukrem, następnie rozpuścić w nim drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Do przesianej mąki wsypać resztę cukru, sól, dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz letnie mleko

Następnie wyrabiać, po czym na końcu wlać rozpuszczone masło.

Ciasto jeszcze wyrabiać aż będzie odchodziło od rąk.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 lub 4 części.

Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła, następnie pokroić na 6 lub 8 trójkątów, po czym kłaść masę serową (na szerszej stronie) następnie zawijać jak rogaliki

Rogaliki ułożyć na papierze pergaminowym, posmarować roztrzepanym białkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 12 minut.

 

Masa serowa;

750 g zmielonego twarogu

2 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

1 łyżka suchego budyniu waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać.

Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem