Tarta bakaliowa z kremem jajecznym

Tarta bakaliowa z kremem jajecznym1

 

Masa;
300 g suszonych śliwek(bez pestek)
200 g rodzynek
100 g kokosu( lub mielonych orzechów)
5 łyżek rumu
1 jajko
1 łyżka cukru

Śliwki i rodzynki zalać rumem,odstawić aż zmiękną,po czym zmiksować na lekką papkę.
Do zmiksowanych owoców dodać kokos(lub orzechy) oraz utarte jajko z cukrem,całość wymieszać

Ciasto;
1,5 szklanki mąki
80 g masła( lub margaryny) o temp.pokojowej
70 g cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średnie jajko
szczypta soli

Całość zagnieść i wylepić wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 29 cm i wysokości 5 cm (lub tortownicę)
Ciasto nakłuć widelcem,po czym rozłożyć masę.

Krem jajeczny;
3 średnie jajka
0,5 szklanki cukru(może nieco być mniej)
300 ml słodkiej śmietanki 18%
3 łyżeczki cukru wanilinowego

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
śmietankę doprowadzić do zagotowania po czym wlać do ubitej masy jajecznej,cały czas ucierając mikserem.

Masę jajeczną ze śmietaną wlać na tartę wyłożoną bakaliami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.piec około 25-30 minut
(Piekłam najpierw górną i dolna grzałka,następnie tylko górną)

Do masy można również dodać parę posiekanych fig.