Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

 

350-400 g solonych śledzi
150 g ogórków konserwowych
1 duża cebula
150 g marynowanych pieczarek
100 g papryki konserwowej
5 jajek(ugotowanych na twardo)
mleko
pieprz

Ogórki, pieczarki i paprykę posiekać bardzo drobno i włożyć na sito na minimum jedną godzinę aby ściekł nadmiar wody.
Śledzie namoczyć dwukrotnie w mleku, odsączyć i pokroić na drobną kosteczkę.
Do śledzi dodać pokrojone w kostkę jajka, cebulę oraz pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać z sosem, doprawić pieprzem i solą,odstawić aż do przegryzienia składników.

Sos;
2 łyżki oleju
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy

Zamiast sosu, można całość wymieszać tylko z 3 łyżkami oliwy.