Chrupiące gofry

Gofry -chrupiące 3

Im więcej mocy ma gofrownica tym jest lepsza, moja ma tylko 1400 W

2,5 szklanki mąki
1 paczka proszku do pieczenia (15 g)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
olejek waniliowy-parę kropel
4 duże jajka
szczypta soli

Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki razem z żółtkami, wszystko zmiksować.
Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie ręcznie wymieszać.
Gofrownicę nagrzać po czym porcjami (około 1 mała chochelka) szybko wlewać ciasto.
Piec około 4-5 minut.
Studzić każdy gofer osobno na metalowej kratce, tak aby dostęp powietrza był z każdej strony.

 

Aktualizacja; styczeń 2019 r.

Przyznam że od paru lat robię inaczej gofry, według załączonego przepisu do gofrownicy.

Wychodzą rewelacyjne, są chrupiące i nie trzeba wsypywać tyle proszku do pieczenia.

1 łyżkę cukru zamieniam na cukier waniliowy.