A’la tiramisu z budyniem na zagęszczonym mleku

Tiramisu z budyniem na zagęszczonym mleku2

Masa;

0,5 kg sera mascarpone
0,5 litra zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego
5 łyżeczek cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny
1 budyń waniliowy
300 ml mleka

Dodatkowo przygotować;
400 g podłużnych biszkoptów
600 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
0,75 ml spirytusu
aromat migdałowy
3 kopiaste łyżeczki gorzkiego kakao

Zaparzoną kawę posłodzić 2 łyżkami cukru, dodać spirytus oraz parę kropel aromatu migdałowego, wystudzić.
Budyń ugotować w 300 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Ser mascarpone połączyć delikatnie z budyniem.
Żelatynę zalać zimną wodą (niepełna 1/3 szklanki) i odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić na małym płomieniu.
Zimne mleko zagęszczone ubić z cukrem wanilinowym, wlać letnią żelatynę, wymieszać, po czym połączyć z mascarpone.
Połowę biszkoptów pojedynczo moczyć w zimnej kawie i układać w naczyniu o wymiarach około 22 X 35 cm, posypać kakao.
Na biszkopty wyłożyć połowę sera, ponownie ułożyć namoczone biszkopty, posypać kakao, i ułożyć ostatnią warstwę sera. Górę posypać obficie kakao.
Całość odstawić na parę godzin do lodówki.

Tiramisu z budyniem na zagęszczonym mleku

Żelatyna w tym przepisie jest koniecznością ponieważ ubite mleko skondensowane jest rzadkiej konsystencji