Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

 

Ciasto;
5 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1 łyżka wody
1 łyżka oleju

Całe jajka ubijać z cukrem około 8-10 minut( na puszystą masę) po czym dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao,na końcu wlać wodę z olejem.
Całość delikatnie wymieszać i wlać do tortownicy o śred. 29 cm.gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni,około 15 minut(miałam włączoną górną i dolną grzałkę)

Masa;
125 ml mleka
3 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżki cukru
250 g odtłuszczonego mleka w proszku (niegranulowane)
250 g sera Ricotta
150 g masła
100 g margaryny

W ciepłym mleku rozpuścić oba rodzaje cukru,ostudzić.
Do zimnego mleka wsypać suche mleko,wymieszać.
Masło i margarynę utrzeć,dodając porcjami masę mleczną,po czym dodać ser Ricotta i wszystko wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty,nałożyć masę mleczną,przykryć pozostałym blatem biszkoptowym
Całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem 4 łyżek mleka i posypać wiórkami kokosowymi.