Muffinki kokosowe z nadzieniem ananasowym

Z podanych składników wychodzi około 30 szt

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 g wiórków kokosowych

3 jajka

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mleka kokosowego ( z puszki )

1 mały kubek jogurtu ( 180 g )

 

Mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe wymieszać, następnie dodać mokre składniki i ponownie wszystko wymieszać.

 

Nadzienie ananasowe;

1 puszka ananasa w kawałkach z zalewą ( 567 g )

1 budyń

50 ml zimnej wody

2 kopiaste łyżki cukru

Ananas niezbyt dokładnie utrzeć blenderem ( tak aby były widoczne cząsteczki owocu)

Następnie wlać go garnka i zagotować z cukrem, wlewając budyń wymieszany z wodą, po czym gotować aż zgęstnieje.

Papilotki ułożyć w formie do muffinek, nałożyć 1 łyżkę ciasta, na górę położyć łyżeczkę zimnego nadzienia, następnie nadzienie przykryć ponownie łyżką ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 18-20 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Część upieczonych muffinek posmarowałam resztą mleka kokosowego które zostało w puszce, a do którego wsypałam wcześniej 2 łyżki wiórek kokosowych.

muffinki-kokosowe-z-nadzieniem-ananasowym22

muffinki-kokosowe-z-nadzieniem-ananasowym17