Muffinki kokosowe z nadzieniem ananasowym
Z podanych składników wychodzi około 30 szt
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g wiórków kokosowych
3 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka kokosowego ( z puszki )
1 mały kubek jogurtu ( 180 g )
Mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe wymieszać, następnie dodać mokre składniki i ponownie wszystko wymieszać.
Nadzienie ananasowe;
1 puszka ananasa w kawałkach z zalewą ( 567 g )
1 budyń
50 ml zimnej wody
2 kopiaste łyżki cukru
Ananas niezbyt dokładnie utrzeć blenderem ( tak aby były widoczne cząsteczki owocu)
Następnie wlać go garnka i zagotować z cukrem, wlewając budyń wymieszany z wodą, po czym gotować aż zgęstnieje.
Papilotki ułożyć w formie do muffinek, nałożyć 1 łyżkę ciasta, na górę położyć łyżeczkę zimnego nadzienia, następnie nadzienie przykryć ponownie łyżką ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 18-20 minut ( grzanie górne i dolne )
Część upieczonych muffinek posmarowałam resztą mleka kokosowego które zostało w puszce, a do którego wsypałam wcześniej 2 łyżki wiórek kokosowych.