Sernik z mlekiem zagęszczonym i jagodami
Aby ożywić kolor jagód po upieczeniu, posmarowałam je glazurą z przeźroczystej galaretki
Ciasto :
1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )
0,5 szklanki cukru pudru ( 60 g )
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 średnie jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ( nie potrzeba schładzać je w lodówce )
Formę do tarty o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem.
Następnie ciasto nakłuć widelcem.
Masa serowa;
600 g mielonego twarogu( może być z wiaderka )
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego ( 460 g )
1 suchy budyń
250 g jagód
Twaróg wymieszać z mlekiem i budyniem, po czym wylać na surowe ciasto.
Na górze ułożyć jagody i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku na 1,5 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Górę zimnego ciasta posmarować glazurą z galaretki
Glazura;
100 ml gorącej wody
3 łyżeczki przezroczystej galaretki
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będzie tężeć, następnie za pomocą pędzelka posmarować jagody.