Kasza jaglana z młodą kapustą i szaszłykami
Marynata do kurczaka;
60 ml sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta soli
Szaszłyki ;
1kg piersi z kurczaka
2 małe papryki czerwone
4 nieduże cebule
300 g boczki wędzonego gotowanego
Wszystkie składniki pokroić w kostkę
Pierś wymieszać z marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wszystkie składniki na przemian nabić na patyki do szaszłyków.
Warstwa kapuściana;
1 nieduża główka młodej kapusty
3 łyżki koperku
1 płaska łyżeczka soli
Poszatkowaną kapustę wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 1,5 godziny, następnie odcisnąć w dłoniach i wymieszać z koperkiem.
Dodatkowo;
200 g kaszy jaglanej
750 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 ząbki posiekanego czosnku
Ciepłą wodę wymieszać z solą i czosnkiem
Wykonanie;
Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać na sicie ciepłą wodą, po czym przełożyć ja do naczynia żaroodpornego ( 22 cm x 35 cm )
Na kaszy położyć kapustę.
Na kapuście ułożyć szaszłyki które lekko skropić olejem.
Następnie wlać ciepłą wodę wymieszaną z solą i czosnkiem ( kasza musi być przykryta)
Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 60 minut, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 15 minut