Babka z twarogu, jogurtu i truskawek – bez pieczenia
Deser zrobiłam w wersji odchudzonej, bez kremówki.
Z biszkoptów również można zrezygnować.
0,5 kg mielonego chudego twarogu
400 g gęstego jogurtu
300 g truskawek ( lub malin )
7 łyżek cukru pudru
200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
3 galaretki truskawkowe
0,5 litra gorącej wody
Dodatkowo można przygotować;
100 g podłużnych biszkoptów
600 g truskawek lub malinami ( do ozdoby )
Truskawki zmiksować i wymieszać z twarogiem, jogurtem oraz cukrem.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż lekko będą tężeć ( ale jeszcze będą płynne )
Następnie ubić zimne mleko zagęszczone i wymieszać z masą twarogowo jogurtową
Na końcu wlać gęstniejącą galaretkę i wymieszać.
Wszystko wlać do formy na babkę o pojemności 3 litrów
Na górze ułożyć przekrojone na mniejsze części podłużne biszkopty ( można pominąć )
Całość włożyć do lodówki na parę godzin.
Po tym czasie formę włożyć na parę sekund do wrzącej wody i przerzucić do góry dnem na talerz.
Całość ozdobić truskawkami.