Babka z twarogu, jogurtu i truskawek – bez pieczenia

babka-z-twarogu-jogurtu-i-truskawek-bez-pieczenia7

Deser zrobiłam w wersji odchudzonej, bez kremówki.

Z biszkoptów również można zrezygnować.

 

0,5 kg mielonego chudego twarogu

400 g gęstego jogurtu

300 g truskawek ( lub malin )

7 łyżek cukru pudru

200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

3 galaretki truskawkowe

0,5 litra gorącej wody

 

Dodatkowo można przygotować;

100 g podłużnych biszkoptów

600 g truskawek lub malinami ( do ozdoby )

 

Truskawki zmiksować i wymieszać z twarogiem, jogurtem oraz cukrem.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż lekko będą tężeć ( ale jeszcze będą płynne )

Następnie ubić zimne mleko zagęszczone i wymieszać z masą twarogowo jogurtową

Na końcu wlać gęstniejącą galaretkę i wymieszać.

Wszystko wlać do formy na babkę o pojemności 3 litrów

Na górze ułożyć przekrojone na mniejsze części podłużne biszkopty ( można pominąć )

Całość włożyć do lodówki na parę godzin.

Po tym czasie formę włożyć na parę sekund do wrzącej wody i przerzucić do góry dnem na talerz.

Całość ozdobić truskawkami.

babka-z-twarogu-jogurtu-i-truskawek-bez-pieczenia20

babka-z-twarogu-jogurtu-i-truskawek-bez-pieczenia16

babka-z-twarogu-jogurtu-i-truskawek-bez-pieczenia