Ciasto kajmakowo kawowe
Żeby zmniejszyć nieco kaloryczność ciasta, na górę zamiast bitej śmietany dałam piankę z zagęszczonego i niesłodzonego mleka.
Jednakże z ubitą kremówką ciasto jest o wiele smaczniejsze.
Ciasto można zrobić również bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików.
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru trzcinowego ( lub białego )
4 łyżki mąki tortowej ( około 120 g )
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 30 g )
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )
Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)
Masa kajmakowa;
800 g gęstego jogurtu
1 puszka masy kajmakowej ( 460 g )
200 g zimnej kremówki 30 %
150 ml zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny ( 20 g )
Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimną wodą, następnie odstawić aż całość napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Do miski włożyć jogurt i masę kajmakową, po czym mikserem utrzeć aż kajmak dokładnie się połączy.
Następnie dodać ubitą kremówkę i ciepłą ( nie gorącą ) żelatynę.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać na upieczony i wystudzony biszkopt.
Pianka kawowa;
400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
6 płaskich łyżeczek żelatyny ( 30 g )
250 ml gorącej wody
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Do kubka wsypać kawę, cukier, i cukier waniliowy , wszystko zalać gorącą wodą, następnie wsypać żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Zimne mleko ubić na puszystą masę, po czym wlać letnią kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Piankę wylać na masę kajmakową i włożyć do lodówki na parę godzin.
Górę ciasta można ozdobić gotowymi bezikami i tartą czekoladą.