Ciasto kajmakowo kawowe

ciasto-kajmakowo-kawowe1

Żeby zmniejszyć nieco kaloryczność ciasta, na górę zamiast bitej śmietany dałam piankę z zagęszczonego i niesłodzonego mleka.

Jednakże z ubitą kremówką ciasto jest o wiele smaczniejsze.

Ciasto można zrobić również bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików.

 

Ciasto;

4 jajka

5 łyżek cukru trzcinowego ( lub białego )

4 łyżki mąki tortowej ( około 120 g )

1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 30 g )

1 łyżeczka cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )

Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa kajmakowa;

800 g gęstego jogurtu

1 puszka masy kajmakowej ( 460 g )

200 g zimnej kremówki 30 %

150 ml zimnej wody

4 płaskie łyżeczki żelatyny ( 20 g )

Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimną wodą, następnie odstawić aż całość napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Do miski włożyć jogurt i masę kajmakową, po czym mikserem utrzeć aż kajmak dokładnie się połączy.

Następnie dodać ubitą kremówkę i ciepłą ( nie gorącą ) żelatynę.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać na upieczony i wystudzony biszkopt.

 

Pianka kawowa;

400 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

6 płaskich łyżeczek żelatyny ( 30 g )

250 ml gorącej wody

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru

Do kubka wsypać kawę, cukier, i cukier waniliowy , wszystko zalać gorącą wodą, następnie wsypać żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści.

Zimne mleko ubić na puszystą masę, po czym wlać letnią kawę z żelatyną i dokładnie wymieszać.

Piankę wylać na masę kajmakową i włożyć do lodówki na parę godzin.

Górę ciasta można ozdobić gotowymi bezikami i tartą czekoladą.