Gulasz wołowo-cebulowy z papryką
Gulasz jest najsmaczniejszy z mięsa wołowego, najlepiej smakuje podany z plackami ziemniaczanymi.
1 kg wołowiny
1 kg cebuli
80 g masła
2 łyżeczki vegety ( używam NATUR )
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka kminku
1 torebka słodkiej papryki w proszku (30 g)
1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki maggi do zup
2 łyżki przecieru pomidorowego
Wołowinę i cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać mięso, vegetę, ziele angielskie,l iść laurowy i kminek.
Całość chwilę poddusić następnie wsypać obie papryki, po czym dusić wszystko pod przykryciem aż mięso zmięknie, a cebula będzie rozgotowana (mięso powinno cały czas być lekko przykryte wodą)
Gdy całość będzie już miękka, wtedy dodać przecier pomidorowy
Gotować chwilę aż potrawa zgęstnieje po czym doprawić maggi i w razie potrzeby odrobiną soli.
Potrawę można zrobić również bez dodatku tłuszczu, wlewając najpierw do garnka 0,5 szklanki wody, a dopiero potem dodać cebulę i mięso.
Najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi.