Ciasto z rabarbarem o smaku karmelowym

ciasto-z-rabarbarem-o-smaku-karmelowym

Niepowtarzalny smak tego ciasta daje cukier Muscovado.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

 

Ciasto;

5 średnich jajek

0,5 szklanki cukru białego ( 100 g )

0,5 szklanki ciemnego cukru Muscovado

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

0,5 szklanki oleju

2 suche budynie

1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )

50 ml zimnego mleka

600 g obranego rabarbaru ( ewentualnie jabłek lub gruszek )

 

Całe jajka utrzeć z białym i ciemnym cukrem na puszystą masę.

Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem, budynie , olej, mleko.

Wszystko wymieszać, po czym wsypać pokrojony na małe kawałki rabarbar.

Ponownie wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy o wymiarach 36 cm x 25 cm

Górę ciasta można posypać kruszonką ( nie jest to konieczne )

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Kruszonka;

25 g cukru Muscovado

25 g cukru białego

50 g masła o temperaturze pokojowej

100 g mąki tortowej

Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną okruchy.

ciasto-z-rabarbarem-o-smaku-karmelowym20

ciasto-z-rabarbarem-o-smaku-karmelowym26

ciasto-z-rabarbarem-o-smaku-karmelowym28-2

ciasto-z-rabarbarem-o-smaku-karmelowym31