Ciasto z rabarbarem o smaku karmelowym
Niepowtarzalny smak tego ciasta daje cukier Muscovado.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Ciasto;
5 średnich jajek
0,5 szklanki cukru białego ( 100 g )
0,5 szklanki ciemnego cukru Muscovado
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
0,5 szklanki oleju
2 suche budynie
1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )
50 ml zimnego mleka
600 g obranego rabarbaru ( ewentualnie jabłek lub gruszek )
Całe jajka utrzeć z białym i ciemnym cukrem na puszystą masę.
Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem, budynie , olej, mleko.
Wszystko wymieszać, po czym wsypać pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Ponownie wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy o wymiarach 36 cm x 25 cm
Górę ciasta można posypać kruszonką ( nie jest to konieczne )
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )
Kruszonka;
25 g cukru Muscovado
25 g cukru białego
50 g masła o temperaturze pokojowej
100 g mąki tortowej
Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstaną okruchy.