Ciasto serowo-brzoskwiniowe

Ciasto serowo-brzoskwiniowe3

Ciasto;

5 jajek
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć )

Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier i cukier waniliowy, dodać kolejno po jednym żółtku, po czym wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać i wlać na blaszkę z piekarnika, gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym.
Piec w temp.180 stopni przez około 15 minut.

Masa budyniowa;
1 puszka brzoskwiń (820 g)
2 budynie waniliowe bez cukru
0,5 szklanki cukru
100 ml wody
1 galaretka cytrynowa

Brzoskwinie razem z syropem zmiksować na mus, dolewając tyle wody aby całość miała 1 litr, po czym wsypać cukier.
Całość doprowadzić do zagotowania i wlać oba budynie wymieszane w 100 ml zimnej wody, zagotować, zdjąć z ognia i wsypać suchą galaretkę.
Mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści, następnie odstawić do całkowitego zgęstnienia.

Masa serowa;
0,5 kg twarogu (użyłam z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
150 ml gęstego jogurtu
2 łyżeczki cukru waniliowego
300 ml. śmietany 30%
4 kopiaste łyżeczki żelatyny (20 g)

Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu (nie doprowadzając do zagotowania)
Ser wymieszać ręcznie z cukrem i jogurtem, a zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym
Ubitą kremówkę wymieszać z serem, następnie wlać letnią żelatyną i wymieszać.

Na upieczony biszkopt rękawem cukierniczym wyciskać obficie najpierw masę serową, a następnie w puste miejsca wycisnąć masę budyniową.
Całość odstawić na parę godzin do lodówki.

Ciasto serowo-brzoskwiniowe6

Ciasto można zrobić na również na blaszce o wymiarach 25 cm x 40 cm ( wystarczy wtedy biszkopt z 4 jajek)

Ciasto serowo brzoskwiniowe00