Szarlotka krucho drożdżowa

szarlotka-krucho-drozdzowa

Ciasto po upieczeniu oblałam lukrem królewskim, okazał się on nieco za twardy do tego ciasta, lepszy jest cukier puder utarty z niewielką ilością gorącej wody i odrobiną soku z cytryny.

 

Nadzienie;

2 kg obranych jabłek

5 łyżek cukru

4 łyżeczki cukru waniliowego

100 g rodzynek 

2 łyżeczki cynamonu

0,5 szklanki bułki tartej ( 40 g )

 

Pokrojone na małe kawałki jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy.

Całość dusić aż jabłka trochę zmiękną po czym rozgnieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

Na końcu wsypać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i wymieszać.

 

Ciasto;

500 g mąki tortowej

150 g cukru

1 torebka drożdży instant

1 jajko

1 żółtko

3 kopiaste łyżki gęstej śmietany

200 g masła o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na połowę.

Blaszkę 36 cm x 25 cm wysmarować margaryną.

Jedną część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepić dno blaszki ( bez boków )

Następnie nałożyć wystudzone nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta.

Górę nakłuć nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut, aż góra się przyrumieni ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem.

 

Polecam również inne ciasta z jabłkami;

Szybka szarlotka

Szarlotka w szklance

Jabłecznik z masą jogurtową i pianką cytrynową

Jabłecznik na biszkopcie z pieczoną masą kokosową

Jabłecznik bez pieczenia

Ciasto z jabłkami i bakaliami

Jabłecznik bez tłuszczu z dużą ilością jabłek

Drożdżowe racuchy proste i szybkie

Szarlotka na makowcu

Placuszki z jabłkiem na serkach homogenizowanych

Drożdżowe racuchy z piekarnika

Placek twarogowy z połówkami jabłek

Naleśniki drożdżowe

Rolada jabłkowa

Jabłecznik z galaretką i ciasteczkami

Tarta jabłkowa na cieście francuskim

Torcik jabłkowo śmietanowy z adwokatem

Placek na musie jabłkowym

szarlotkaa

szarlotka-krucho-drozdzowa3