Szarlotka krucho drożdżowa
Ciasto po upieczeniu oblałam lukrem królewskim, okazał się on nieco za twardy do tego ciasta, lepszy jest cukier puder utarty z niewielką ilością gorącej wody i odrobiną soku z cytryny.
Nadzienie;
2 kg obranych jabłek
5 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
100 g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki bułki tartej ( 40 g )
Pokrojone na małe kawałki jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Całość dusić aż jabłka trochę zmiękną po czym rozgnieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Na końcu wsypać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto;
500 g mąki tortowej
150 g cukru
1 torebka drożdży instant
1 jajko
1 żółtko
3 kopiaste łyżki gęstej śmietany
200 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na połowę.
Blaszkę 36 cm x 25 cm wysmarować margaryną.
Jedną część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepić dno blaszki ( bez boków )
Następnie nałożyć wystudzone nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta.
Górę nakłuć nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut, aż góra się przyrumieni ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem.
Polecam również inne ciasta z jabłkami;
Jabłecznik z masą jogurtową i pianką cytrynową
Jabłecznik na biszkopcie z pieczoną masą kokosową
Jabłecznik bez tłuszczu z dużą ilością jabłek
Drożdżowe racuchy proste i szybkie
Placuszki z jabłkiem na serkach homogenizowanych
Drożdżowe racuchy z piekarnika
Placek twarogowy z połówkami jabłek
Jabłecznik z galaretką i ciasteczkami
Tarta jabłkowa na cieście francuskim