Szarlotka krucho drożdżowa

szarlotka-krucho-drozdzowa

Ciasto po upieczeniu polałam lukrem zrobionym z utartego białka i cukru pudru, jednak okazał się on nieco za twardy do tego ciasta.

Proponuję utrzeć cukier puder z niewielką ilością gorącej wody i odrobiną soku z cytryny.

 

Nadzienie;

2 kg obranych jabłek

5 łyżek cukru

4 łyżeczki cukru waniliowego

100 g rodzynek 

2 łyżeczki cynamonu

0,5 szklanki bułki tartej ( 40 g )

 

Pokrojone na małe kawałeczki jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy.

Całość dusić aż jabłka trochę zmiękną po czym rozgnieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

Na końcu wsypać rodzynki, cynamon, bułkę tartą i wymieszać.

 

Ciasto;

500 g mąki tortowej

150 g cukru

1 torebka drożdży instant

1 jajko

1 żółtko

3 kopiaste łyżki gęstej śmietany

200 g masła o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na połowę.

Blaszkę 36 cm x 25 cm wysmarować margaryną.

Jedną część ciasta rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepić dno blaszki ( bez boków )

Następnie nałożyć wystudzone nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta.

Górę nakłuć nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 45 minut, aż góra się przyrumieni ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem.

szarlotkaa

szarlotka-krucho-drozdzowa3

2 komentarze

  1. jaga pisze:

    Piekę już któreś ciasto z kolei z Twojego przepisu, są wspaniałe, super, zawsze się udają, odpowiednie proporcje, Świetnie smakuj
    ą, dzięki Ci za dobre rady. Na Boże Narodzenie makowiec był wyśmienity a na Wielkanoc byłam poza domem, bez Twoich wypieków. Ale na majówkę znajdę twój przepis – wszystkim smakują Twoje ciasta, coś stworzę razem z Tobą, Jaga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*