Tort z masą czekoladową i śmietankową oraz wiśniami
Ciasto;
1 szklanka mąki tortowej ( 160 g )
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru ( 120 g )
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią
szczypta soli
1 jajko
0,5 szklanki maślanki ( 125 ml )
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )
0,5 szklanki gorącej wody
Wszystkie składniki włożyć do miski, na końcu wlać gorącą wodę i dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej i obsypanej mielonymi orzechami ( lub bułka tartą ) tortownicy o średnicy 26 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Następnie wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
Krem czekoladowy;
100 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
250 g sera mascarpone
50 ml mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mascarpone i roztopioną letnią czekoladę, całość dokładnie utrzeć.
Masa z kremówki;
400 ml zimnej śmietany 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny ( około 10 g )
50 ml zimnego mleka
Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimnym mlekiem, następnie odstawić aż całość napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i wymieszać z letnią żelatyną.
Galaretka z wiśniami;
1 galaretka wiśniowa
350 ml gorącej wody
1 szklanka wiśni bez pestek ( użyłam mrożonych )
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie tężeć, następnie dodać wiśnie i wymieszać.
Wykonanie tortu:
Spód ciasta posmarować kremem czekoladowym po czym przykryć drugim plackiem i położyć masę z kremówki, całość włożyć do lodówki aż śmietana stężeje.
Następnie na masę z kremówki wylać gęstniejącą galaretkę z wiśniami.
Tort ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.