Tort z masą czekoladową i śmietankową oraz wiśniami

tort-z-masa-czekoladowa-i-smietankowa-oraz-wisniami1

Ciasto;

1 szklanka mąki tortowej ( 160 g )

1 łyżeczka sody

0,5 szklanki cukru ( 120 g )

2 łyżki kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią

szczypta soli

1 jajko

0,5 szklanki maślanki ( 125 ml )

0,5 szklanki oleju

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )

0,5 szklanki gorącej wody

 

Wszystkie składniki włożyć do miski, na końcu wlać gorącą wodę i dokładnie wszystko wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej i obsypanej mielonymi orzechami ( lub bułka tartą ) tortownicy o średnicy 26 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 30 minut ( grzanie górne i dolne )

Następnie wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.

 

Krem czekoladowy;

100 g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru pudru

100 g mlecznej czekolady

250 g sera mascarpone

50 ml mleka

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać mascarpone i roztopioną letnią czekoladę, całość dokładnie utrzeć.

 

Masa z kremówki;

400 ml zimnej śmietany 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny ( około 10 g )

50 ml zimnego mleka

Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać zimnym mlekiem, następnie odstawić aż całość napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i wymieszać z letnią żelatyną.

 

Galaretka z wiśniami;

1 galaretka wiśniowa

350 ml gorącej wody

1 szklanka wiśni bez pestek ( użyłam mrożonych )

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie tężeć, następnie dodać wiśnie i wymieszać.

 

Wykonanie tortu:

Spód ciasta posmarować kremem czekoladowym po czym przykryć drugim plackiem i położyć masę z kremówki, całość włożyć do lodówki aż śmietana stężeje.

Następnie na masę z kremówki wylać gęstniejącą galaretkę z wiśniami.

Tort ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.

tort-z-masa-czekoladowa-i-smietankowa-oraz-wisniami11