Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami i serem
1200 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
10 suszonych pomidorów w oleju
130 g sera żółtego
3 płaskie łyżki kaszy manny ( 25 g )
4 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ser i pomidory.
Następnie dodać posiekany czosnek oraz pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszać po czym masę mięsną przełożyć do dwóch jednorazowych aluminiowych foremek o wym. 22 x 10 cm (lub metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia)
Foremki z mięsem przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 60 minut ( 15 minut przed końcem piec już bez przykrycia )