Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami i serem

1200 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

1 średnia cebula

10 suszonych pomidorów w oleju

130 g sera żółtego

3 płaskie łyżki kaszy manny ( 25 g )

4 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko

1,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ser i pomidory.

Następnie dodać posiekany czosnek oraz pozostałe składniki.

Wszystko dokładnie wymieszać po czym masę mięsną przełożyć do dwóch jednorazowych aluminiowych foremek o wym. 22 x 10 cm (lub metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia)

Foremki z mięsem przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 60 minut ( 15 minut przed końcem piec już bez przykrycia )

pieczen-rzymska-z-suszonymi-pomidorami-i-serem20

pieczen-rzymska-z-suszonymi-pomidorami-i-serem11

pieczen-rzymska-z-suszonymi-pomidorami-i-serem22