Rolada warzywna z mielonym kurczakiem
Zamiast mieszanki chińskiej proponuję użyć włoszczyzny pokrojonej w słupki ( lub startej na tarce o dużych oczkach)
Roladę można także zrobić z tartych na dużych oczkach ziemniaków lub użyć szpinaku.
Masa warzywna;
750 mrożonej mieszanki chińskiej
5 średnich jajek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Farsz mięsny;
700 g mielonej piersi z kurczaka
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki farszu wymieszać.
Dodatkowo przygotować;
5 plastrów sera żółtego
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym.
Całe jajka rozbełtać z przyprawami.
Warzywa rozmrozić i wymieszać z jajkami, następnie masę równomiernie rozłożyć na papierze pergaminowym.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C przez 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Po tym czasie wyjąć blaszkę i na podpieczonej masie rozsmarować farsz mięsny..
Następnie całość zawinąć w rulon, oddzielając delikatnie nożem papier od masy.
Zawiniętą roladę położyć na świeży papier pergaminowy, na wierzch płożyć plastry żółtego sera.
Ponownie całość włożyć do piekarnika na około 25 minut.