Żeberka w coli

Żeberka w coli

 

Potrawę zrobiłam z ciekawości,muszę przyznać iż mięso wychodzi rewelacyjne, nie czuć w nim coli, natomiast sos jest dla mnie zdecydowanie za słodki

1 kg żeberek (lub innego mięsa)
Marynata;
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki kminku
3/4 łyżeczki kolendry
1 płaska łyżeczka soli
trochę startej gałki muszkatołowej
3 łyżki maggi do zup
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki oleju
0,5 litra coli która zwiera cukier
8-10 suszonych śliwek bez pestek (niekoniecznie)

Suche przyprawy rozgnieść, dodać maggi i olej oraz przecier pomidorowy, wszystko wymieszać i natrzeć pokrojone na części żeberka.
Całość odstawić na parę godzin do lodówki, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać colę, ułożyć śliwki i przykryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C.Piec około 1,5 h,zdejmując pokrywkę 10 minut wcześniej

Po upieczeniu można sos przecedzić i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej