Ciasto bez pieczenia z kaszą manną o smaku rumu i chałwy
Jest to zapomniane już ciasto z czasów PRL-u, na które mówiono Kaszak, robiło się je bez żadnych dodatków. Kasza manna była gotowana na mleku tylko z dodatkiem masła.
Teraz można dowolnie zmieniać smaki tego ciasta, dodając różne dodatki np. chałwę którą można zamienić na białą czekoladę lub dodać szklankę suszonego mleka
Składniki;
54 szt herbatników typu petit beurre
2 paczuszki pokruszonych sezamek
Dno blaszki o wymiarach 36 x 25 cm .wykładamy papierem pergaminowym i układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wylewamy gorącą masę z chałwą, następnie ponownie kładziemy herbatniki i wylewamy gorącą masę rumową.
Na górę znowu dajemy herbatniki i odstawiamy do wystygnięcia
Wystudzone ciasto oblewamy polewą i posypujemy pokruszonymi sezamkami.
Masa z chałwą;
1 litr mleka
0,5 szklanki cukru ( 110 g)
1 szklanka kaszy manny ( 190 g )
1 mała laska wanilii
100 g chałwy
100 g masła
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii, stopniowo wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (około 3 minuty)
Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.
Wszystko mieszamy, aż masło połączy się z kaszą, po czym dodajemy pokruszoną chałwę
Masa rumowa;
1 litr mleka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny ( 190 g )
2 płaskie łyżki kakao
6 trufli o smaku rumowym ( lub 100 g ciemnej czekolady )
100 g masła
1 mała laska wanilii
1 kieliszek rumu ( lub parę kropel aromatu rumowego)
Mleko zagotowujemy z cukrem, ziarenkami wanilii, przesianym kakao oraz truflami, stopniowo wsypujemy kaszę i gotujemy cały czas intensywnie mieszając ( około 3 minuty)
Gdy masa będzie już gęsta, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i rum, po czym dokładnie mieszamy.
Polewa;
100 g czekolady gorzkiej
70 ml gorącego mleka
Mleko bardzo mocno podgrzać, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści ( nie gotować )