Ciasto bez pieczenia z kaszą manną o smaku rumu i chałwy

ciasto-bez-pieczenia-z-kasza-manna-o-smaku-rumu-i-chalwy

Jest to zapomniane już ciasto z czasów PRL-u, na które mówiono Kaszak, robiło się je bez żadnych dodatków. Kasza manna była gotowana na mleku tylko z dodatkiem masła.

Teraz można dowolnie zmieniać smaki tego ciasta, dodając różne dodatki np. chałwę którą można zamienić na białą czekoladę lub dodać szklankę suszonego mleka

 

Składniki;

54 szt herbatników typu petit beurre

2 paczuszki pokruszonych sezamek

Dno blaszki o wymiarach 36 x 25 cm .wykładamy papierem pergaminowym i układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wylewamy gorącą masę z chałwą, następnie ponownie kładziemy herbatniki i wylewamy gorącą masę rumową.

Na górę znowu dajemy herbatniki i odstawiamy do wystygnięcia

Wystudzone ciasto oblewamy polewą i posypujemy pokruszonymi sezamkami.

 

Masa z chałwą;

1 litr mleka

0,5 szklanki cukru ( 110 g)

1 szklanka kaszy manny ( 190 g )

1 mała laska wanilii

100 g chałwy

100 g masła

Mleko zagotowujemy z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii, stopniowo wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (około 3 minuty)

Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło.

Wszystko mieszamy, aż masło połączy się z kaszą, po czym dodajemy pokruszoną chałwę

 

Masa rumowa;

1 litr mleka

0,5 szklanki cukru

1 szklanka kaszy manny ( 190 g )

2 płaskie łyżki kakao

6 trufli o smaku rumowym ( lub 100 g ciemnej czekolady )

100 g masła

1 mała laska wanilii

1 kieliszek rumu ( lub parę kropel aromatu rumowego)

Mleko zagotowujemy z cukrem, ziarenkami wanilii, przesianym kakao oraz truflami, stopniowo wsypujemy kaszę i gotujemy cały czas intensywnie mieszając ( około 3 minuty)

Gdy masa będzie już gęsta, wtedy zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i rum, po czym dokładnie mieszamy.

 

Polewa;

100 g czekolady gorzkiej

70 ml gorącego mleka

Mleko bardzo mocno podgrzać, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści ( nie gotować )

ciasto-bez-pieczenia-z-kasza-manna-o-smaku-rumu-i-chalwy40

ciasto-bez-pieczenia-z-kasza-manna-o-smaku-rumu-i-chalwy41

ciasto-bez-pieczenia-z-kasza-manna-o-smaku-rumu-i-chalwy45

ciasto-bez-pieczenia-z-kasza-manna-o-smaku-rumu-i-chalwy2

img_2016

One comment

  1. ja je znam pod nazwa „bida” ale jak zwał tak zwał uwielbiam jego smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*