Brukiew na ciepło do obiadu

brukiew-na-cieplo-do-obiadu8

Danie mojego dzieciństwa, robi się je podobnie jak marchewkę na gęsto.

Kiedyś sok z cytryny zastępowano paroma kroplami octu spirytusowego

Brukwie na Śląsku to kłaki

 

1 duża brukiew ( około 1kg )

1 łyżeczka soli

1 kopiasta łyżka masła

1,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżka mąki pszennej ( 20 g )

50 ml zimnej wody

pieprz do smaku

 

Brukiew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Starte warzywo włożyć do garnka i nalać tyle wody aby lekko przykryła brukiew

Następnie gotować do miękkości bez przykrycia, do momentu aż tylko trochę wody zostanie na dnie.

Następnie dodać masło, sól i cukier oraz sok z cytryny.

Całość zagotować wlewając mąkę wymieszaną z wodą.

Na końcu wsypać trochę pieprzu