Brukiew na ciepło do obiadu
Danie mojego dzieciństwa, robi się je podobnie jak marchewkę na gęsto.
Kiedyś sok z cytryny zastępowano paroma kroplami octu spirytusowego
Brukwie na Śląsku to kłaki
1 duża brukiew ( około 1kg )
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżka masła
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej ( 20 g )
50 ml zimnej wody
pieprz do smaku
Brukiew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Starte warzywo włożyć do garnka i nalać tyle wody aby lekko przykryła brukiew
Następnie gotować do miękkości bez przykrycia, do momentu aż tylko trochę wody zostanie na dnie.
Następnie dodać masło, sól i cukier oraz sok z cytryny.
Całość zagotować wlewając mąkę wymieszaną z wodą.
Na końcu wsypać trochę pieprzu