Placek na jabłkowym musie

Placek na jabłkowym musie

 

Placek wychodzi bardzo miękki i pulchny, a smakiem przypomina piernik.

Ciasto;
1 kg obranych i pokrojonych na części jabłek.
4 łyżeczki cynamonu
250 g masła
3 szklanki mąki
3 łyżeczki sody
1,5 szklanki cukru
6 jajek

Do garnka wlać 2 łyżki wody po czym wrzucić jabłka i dusić do miękkości, na końcu całość rozgnieść na papkę i dodać cynamon.
Do gorącego musu dodać masło, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Letni mus przełożyć do dużej miski, wsypać cukier, przesianą mąkę z sodą oraz wlać całe „rozbełtane”jajka.
Wszystko wymieszać mikserem i wlać do formy wyłożonej papierem pergaminowym (40 cm x 25 cm)
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 °C na około 30 minut.
(Przez 20 minut miałam włączone obie grzałki, potem przez 10 minut piekłam już tylko górną)

Całość po ostygnięciu można polać gęstniejącą polewą z czekolady;
100 g czekolady gorzkiej
6 łyżek mleka
0,5 łyżeczki suchej żelatyny.

Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej, gdy całość będzie gorąca wsypać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia po czym odstawić aż do lekkiego zgęstnienia.
Dodatek żelatyny w polewie sprawia iż staje się ona błyszcząca.

Ważne!
Obranych i pokrojonych jabłek nie może być więcej niż 1 kg.
Można użyć gotowego zimnego musu(4 szklanki)