Babka różana

babka-rozana3

Babkę piekłam w prostokątnej tortownicy o wymiarach 34 cm x 12 cm

 

2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )

4 średnie jajka

100 g cukru

125 ml oleju

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

150 ml mleka

200 g marmolady różanej

2 łyżeczki utartych płatków róży ( można pominąć )

 

Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.

Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.

Utarte ciasto wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 40 – 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

 

Polewa;

0,5 kostki margaryny

2 łyżki cukru

2 łyżki gorzkiego kakao

1 małe jajko

Wszystkie składniki ( oprócz jajka ) rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)

Następnie odstawić i wbić jajko, intensywnie przy tym mieszając, aż składniki się połączą i polewa zrobi się szklista.

Ciepłą polewą oblać wystudzone ciasto, można je dodatkowo posypać garścią rodzynek.

babka-rozana31

img_1866