Babka różana
Babkę piekłam w prostokątnej tortownicy o wymiarach 34 cm x 12 cm
2,5 szklanki mąki tortowej ( 400 g )
4 średnie jajka
100 g cukru
125 ml oleju
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
150 ml mleka
200 g marmolady różanej
2 łyżeczki utartych płatków róży ( można pominąć )
Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę.
Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
Utarte ciasto wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 40 – 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Polewa;
0,5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 małe jajko
Wszystkie składniki ( oprócz jajka ) rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
Następnie odstawić i wbić jajko, intensywnie przy tym mieszając, aż składniki się połączą i polewa zrobi się szklista.
Ciepłą polewą oblać wystudzone ciasto, można je dodatkowo posypać garścią rodzynek.