Użądlenie pszczoły
Jest to niemieckie ciasto które nazywa się Bienenstich, oblane jest chrupiącą polewę z płatkami migdałowymi.W Polsce można go jeszcze spotkać pod nazwą Pszczółka.
Polewa z płatkami migdałowymi;
1 kopiasta łyżka masła ( może być więcej )
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g płatków migdałowych
Masło rozpuścić z cukrem, następnie wsypać płatki migdałowe i zagotować.
( można dodać 1 łyżkę miodu )
Drożdżowy zaczyn;
25 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
Do ciepłego mleka dodać cukier oraz pokruszone drożdże i dodać pokruszone drożdże.
Całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto;
2 szklanki mąki tortowej ( 320 g)
2 łyżki cukru
100 ml mleka
80 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Mleko z cukrem i masłem lekko podgrzać
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli oraz żółtko.
Następnie wlać letnie mleko z masłem i dodać wyrośnięty zaczyn.
Wszystko zagnieść aż ciasto będzie jednolite ( około 5 minut)
Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowań masłem i obsypać bułka tartą.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozpłaszczyć i włożyć do tortownicy ( rękoma rozciągnąć ciasto aż do brzegów)
Ciasto w foremce przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika górę polać letnią polewą z płatkami migdałowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° przez 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Zimne ciasto po upieczeniu przełożyć kremem budyniowym.
Krem budyniowy;
400 mleka
1 budyń śmietankowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 żółtko
5 łyżek cukru
200 g masła o temperaturze pokojowej
W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z żółtkiem i mąką.
Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mieszaninę i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu.