Użądlenie pszczoły

uzadlenie-pszczoly

Jest to niemieckie ciasto które nazywa się Bienenstich, oblane jest chrupiącą polewę z płatkami migdałowymi.W Polsce można go jeszcze spotkać pod nazwą Pszczółka.

 

Polewa z płatkami migdałowymi;

1 kopiasta łyżka masła ( może być więcej )

2 łyżeczki cukru waniliowego

80 g płatków migdałowych

Masło rozpuścić z cukrem, następnie wsypać płatki migdałowe i zagotować.

( można dodać 1 łyżkę miodu )

 

Drożdżowy zaczyn;

25 g świeżych drożdży

50 ml ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

Do ciepłego mleka dodać cukier oraz pokruszone drożdże i dodać pokruszone drożdże.

Całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Ciasto;

2 szklanki mąki tortowej ( 320 g)

2 łyżki cukru

100 ml mleka

80 g masła

1 żółtko

szczypta soli

Mleko z cukrem i masłem lekko podgrzać

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli oraz żółtko.

Następnie wlać letnie mleko z masłem i dodać wyrośnięty zaczyn.

Wszystko zagnieść aż ciasto będzie jednolite ( około 5 minut)

Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowań masłem i obsypać bułka tartą.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozpłaszczyć i włożyć do tortownicy ( rękoma rozciągnąć ciasto aż do brzegów)

Ciasto w foremce przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika górę polać letnią polewą z płatkami migdałowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° przez 20 minut ( grzanie górne i dolne )

Zimne ciasto po upieczeniu przełożyć kremem budyniowym.

 

Krem budyniowy;

400 mleka

1 budyń śmietankowy

2 płaskie łyżki mąki pszennej

1 żółtko

5 łyżek cukru

200 g masła o temperaturze pokojowej

W połowie szklanki mleka wymieszać budyń z żółtkiem i mąką.

Resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mieszaninę i ugotować budyń.

Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu.

uzadlenie-pszczoly30