Włoskie tiramisu

wloskie-tiramisu

5 żółtek

2 całe jajka

ziarenka z 1 laski wanilii

150 g drobnego cukru

750 g serka mascarpone

400 g podłużnych biszkoptów

400 ml mocnej i posłodzonej kawy

50 ml likieru amaretto ( lub wina Marsala)

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżka cukru pudru

 

Do wystudzonej kawy dodać amaretto.

Żółtka i całe jajka utrzeć z ziarenkami wanilii i cukrem na puszystą masę.

Do masy jajecznej dodawać porcjami mascarpone, cały czas lekko mieszając.

Biszkopty zanurzyć (na około 3 sekundy) w naparze kawy i układać w naczyniu żaroodpornym ( użyłam naczynia o wymiarach 32 cm x 24 cm )

Następnie biszkopty posypać gorzkim kakao, po czym wyłożyć połowę masy serowej.

Na masie serowej ułożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i wyłożyć resztę kremu.

Całość wyrównać i posypać lekko cukrem pudrem ( dzięki temu kakao nie będzie mokre) następnie posypać gorzkim kakao.

Gotowy deser chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

 

 

Tym którzy nie chcą używać jajek, proponuję zrobić tiramisu oszukane. Zamiast jajek użyć 600 g śmietany kremówki 30% ubitej z 6 łyżeczkami cukru waniliowego.

wloskie-tiramisu1

 

 

Tutaj jest oszukane tiramisu w lekkiej wersji

odchudzone tiramisu

Tort tiramisu z żelatyną