Crumble z truskawkami i owsianą kruszonką

crumble-z-truskawkami-i-owsiana-kruszonka

450 g mrożonych truskawek

2 łyżki cukru

3 łyżki zimnej wody

1 suchy budyń waniliowy

Formę żaroodporną o średnicy 22 cm wysmarować masłem.

Na dno wsypać zamrożone truskawki i zalać wodą wymieszaną z cukrem i budyniem.

 

Kruszonka z płatków owsianych;

60 g masła

2 łyżki brązowego cukru

200 g płatków owsianych ( użyłam pełnoziarnistych )

1 łyżeczka cynamonu

Można dodać jeszcze parę posiekanych orzechów

Masło rozpuścić z cukrem, dodać płatki, cynamon i dokładnie wszystko wymieszać.

Kruszonkę rozłożyć na truskawkach i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35 minut ( grzanie górne i dolne )

cubrble